21.01.2017 14:57

1.liga mládeže .. Hlinsko-Žďár - 3 : 3

V sobotu 21.ledna 2017 bylo na pořadu 7.kolo dlouhodobé soutěže družstev - 1.ligy mládeže. Do Žďáru přijelo družstvo Hlinska, které však podle rozpisu bylo psáno jako domácí tým. Zápas po docela zajímavém průběhu dopadl 3:3.

Pokusím se o malou reportáž: Hlinečtí přijeli v základní sestavě, nám chyběl první hráč soupisky Tomáš Vokoun. Na 1.šachovnici tak nastoupil proti elovému lídru soupeřů Vojtěchu Říhovi ( ELO 2075 ! ) náš Patrik Rosecký. Černými figurami nedostal mnoho šancí a prohra v miniaturce byla neodvratná. Neskončil ale jako první. Mezitím jsme už totiž vedli 1:0 zásluhou Vítka Vinopala na 6.desce, který porazil Martina Peška v partii, na níž potřeboval kromě přídavku 30 vteřin/tah jen 2 minuty vlastního času. Dal mat číslo 1. Vítek už asi jiný nebude - hraje rychle a dobře!  Stav je tedy 1:1 

 

Na 5.šachovnici Barča Houdková proti mnohem silnějšímu hráči bojovala, ale nejdříve ztratila pěšce, později i nit, a soupeř Patrik Pešek byl k naší představitelce něžného pohlaví nemilosrdný.  Prohráváme 2:1.

Na 4.šachovnici Ondra Houdek stál slibně, pak však "nepřirozeně" dobral na g3 figuru f-pěšcem (namísto přirozeného hxg3) a dostal se do problémů s izolákem na éčku. Nepomohla ani hrozba jednotahového matu. Soupeřka Marie Vašková vše viděla, mat pokryla a ještě dobrala figuru navíc. Prohráváme 3:1.

 

Zajímavý průběh měly poslední dvě partie:

Na 3.šachovnici Vojta Kolátor působil zpočátku hodně bezradně, brzy ztratil pěšce a pozice taky nevypadala. Ale jeho soupeř Michal Ročňák otálel tak dlouho s rošádou, až ho to stálo potřebný klid a přehlédl  figuru. Ještě pak ve Vojtově časové tísni zorganizoval silnou protihru dvěma věžemi na krále, ale Vojta si už převahu nenechal vzít. Za podpory svých věží a střelce, kterého měl navíc, postoupil pěšcem až do dámy a skóroval - dal 2.mat v zápase ..  a prohráváme už jen 3:2.

Rozhodující partií se tak stal duel Martin Fousek - Ondřej Novotný. Martin nejdříve ztratil pěšce, ale jeho aktivní figury byly příslibem bohaté kompenzace. Když si později soupeř neohlídal osmou řadu, získal Martin malým taktickým trikem celou dámu (  za jezdce ). Delší dobu pak hledal způsob realizace své materiální převahy a to ho stálo skoro všechen čas. Zhruba s půldruhou minutou na hodinách ( naštěstí je tu ten přídavek 30"/tah ) zvolil transformaci materiálu dáma + střelec  proti věži a střelci, pak získal ještě onoho střelce, obětoval zpátky dámu za věž .. kdo neviděl - neuvěří .. nakonec mu zbyl střelec a 3 pěšci proti holému králi. Soupeř se však rozhodl potrénovat si notaci a tak se hrálo dál - Martin nezaváhal a tak se objevil 3.zápasový mat !!

Konečný výsledek - 3:3 

—————

Zpět


Články

12.02.2017 07:05

Liga mládeže 2016-17 - "O pohár Města Světlá nad Sázavou"

Liga Vysočiny mládeže - ročník 2016-17 pokračoval v sobotu...

Celý článek

—————

12.04.2015 20:36

Zápas .. Krucemburk - Žďár n.S.

Zápas ve stylu sněženek a machrů, kdy se všichni hráči...

Celý článek

—————

Všechny články

—————