13.06.2016 07:44

Mistrovství ČR družstev mladších žáků 2016

Žďárské družstvo mladších žáků si před pár týdny v krajském kole vybojovalo postup "na republiku", která proběhla tento víkend v Hradci Králové.

Turnaj byl velmi silně obsazen, suverénně vyhrálo družstvo Beskydské šachové školy "A" z Frýdku-Místku. Naše mladé družstvo skončilo na 27.místě.

 

www.chess-results.com/tnr222938.aspx?lan=5&art=20&wi=821&snr=26

 

Zpráva trenéra Josefa Fišara mladšího:

Během právě uplynulého víkendu, 10-12.6., se naši šachoví mládežníci zúčastnili Mistrovství České republiky družstev mladších žáků 2016. Akcí podobného charakteru nebýval náš oddíl doposud příliš častou součástí, o to cennější zkušenost to jistě pro naše naděje bude.

            Vítězná sestava z krajského kola se neměnila: Tomáš Vokoun, Vojta Kolátor, Ondra Houdek, Filip Ležal, Pavlík Doležal a Helenka Šťávová hostující z Moravských Budějovic.

Jako 26. nasazený týmu 28-ti členného pole jsme rozhodně nebyli favority, ale během 9-ti kolového turnaje jsme se s konkurencí prali srdnatě.

            Náš “supermladší” žák Pavlík se na 6. šachovnici potkával převážně s podobně “starými” soupeři a jejich partie proto byly velmi živené – a s výslednými 4-mi body může být spokojen.

Na páté desce již Helenka takové štěstí neměla. Ačkoli nám její výkony a body výrazně pomohly k postupu na republiku, soupeři zde byli zatím nad její síly. Přesto jsou její přemýšlivá povaha a zajímavé útočné nápady jistě příslibem do budoucnosti a věříme, že s námi bude chtít hrát i příští rok.

Filip na 4. šachovnici hrál soustředěné šachy, které si jistě zasloužily více než 1,5 bodu – bohužel mu letos nebylo přáno.

Ondra na 3. desce cítil, že se mu nedaří dle jeho představ, ale bojoval až do posledního dechu a nedělních 1,5 bodu ho posunulo na celkové 3, což je vzhledem ke zkušenosti soupeřů slušný výsledek.

Druhou šachovnici měl na starosti Vojta, a přestože se v zahájeních často potýkal s koncentrací, dokázal ve střední hře soupeře „oblafnout“ a zejména díky sobotní sérii čtyř výher v řadě skončil na velmi pěkných 4,5 bodech.

Ve velmi dobrém světle se pak ukázal i lídr Tomáš, který i navzdory těžkému startu (0,5 ze 4), dokázal vyhrát všechny zbylé partie a s 5,5 body skončil s úsměvem na tváři. Pomohly mu k tomu kromě odvážně útočné hry i uplatněné znalosti zahájení – což je jistě námětem a motivací pro celou výpravu.

            Partiových bodů tedy bylo docela dost, bohužel se ani v jednom zápase nesešly více jak 3 najednou, takže jsme smolně jako jediný tým skončili bez zápasové výhry. Celková bilance 4 remíz a 5-ti porážek stačila jen na předposlední 27. místo, čímž jsme jenom napodobili výsledek Světlé z loňského roku. Jako kraj tedy v republikovém srovnání trochu ztrácíme, ale věřím, že při zvýšeném odhodlání a chutí do (především samostatného) tréninku, budeme v příštím roce sbírat i výhry!

 

            Doprovodný program a počasí se nám docela vydařilo, k procházkám po měště a krásným parkem jsme si přidali i návštěvu „obřího“ akvária, takže i přes naprostou vyčerpanost (viz. foto 3), to byla pro všechny jistě dobrá zkušenost, kterou si budou chtít zopakovat.

            Děkuji také doprovodu – pánům Šťávovi, Doležalovi a Vokounovi, kteří svojí přítomností pomohli k hladkému průběhu akce.

 

Šachu zdar,

sepsal Josef Fišar

 

—————

Zpět


Články

12.02.2017 07:05

Liga mládeže 2016-17 - "O pohár Města Světlá nad Sázavou"

Liga Vysočiny mládeže - ročník 2016-17 pokračoval v sobotu...

Celý článek

—————

12.04.2015 20:36

Zápas .. Krucemburk - Žďár n.S.

Zápas ve stylu sněženek a machrů, kdy se všichni hráči...

Celý článek

—————

Všechny články

—————